News

Date14.06.2019.

U Istri započeo međunarodni program razmjene mladih Eurodyssey za 2019. godinu

Istarska županija će ove godine u okviru međunarodnog programa razmjene mladih Eurodyssée/Eurodyssey ugostiti četvero mladih koji će u Puli boraviti od 30. svibnja do 30. kolovoza 2019. godine. Ovogodišnji sudionici programa su Rosario Martinez Garcia (Murcia, Španjolska), Elissa Etienne (Bruxelles-Capitale (Belgija), Olivier Guillemain (Bruxelles-Capitale, Belgija) i Duarte Silveira (Açores, Portugal).

Sudionici programa od 30. svibnja do 28. lipnja 2019. pohađaju intenzivni tečaj hrvatskog jezika u organizaciji škole stranih jezika Vox Viva. Nakon jezičnog usavršavanja će, u periodu od 1. srpnja do 30. kolovoza 2019., obavljati stručnu praksu u tvrtkama i institucijama u Istarskoj županiji: Rosario Martinez Garcia u Dječjem domu Ruža Petrović, Elissa Etienne u Nacionalnom Parku Brijuni, Olivier Guillemain u ARTIMI obrtu za video produkciju i Duarte Silveira u Turističkoj zajednici Grada Pule. U okviru programa bit će organizirane kulturne aktivnosti s ciljem upoznavanja prirodne, kulturne i povijesne baštine Istre, budući da su kulturne aktivnosti i upoznavanje regije sastavni dio ovog programa. Ovo je već 23 grupa mladih koja u Istru dolazi kontinuirano od 1996. godine otkad Istarska županija sudjeluje u ovom programu razmjene mladih.

Od početka provođenja programa do danas u programu je iz Istarske županije sudjelovalo 187 kandidata, dok je u Istri boravilo 134 sudionika programa iz raznih europskih regija. Istarska županija je ove godine nudila mogućnost obavljanja stručne prakse u 9 različitih tvrtki i institucija u županiji: Turistička zajednica Grada Pule, Dječji dom Ruža Petrović, Nacionalni Park Brijuni, HI Hostel Pula, Express Agencija d.o.o. – Regional Express, ARTIMI obrt za video produkciju, Infantinfo d.o.o. – Radio Maestral, Idea Istra d.o.o. - Kuća istarskog maslinovog ulja - Museum Olei Histriae i Diagram d.o.o. arhitektonski studio iz Pule.

Iz Istarske županije u programu trenutno sudjeluje 4 mladih, koji svoje jezično i profesionalno usavršavanje obavljaju u raznim europskim regijama. Cristina Ogrizek iz Umaga boravi u regiji Catalunya (Španjolska) u razdoblju 26.01. do 28.07.2019. i svoju stručnu praksu obavlja u arhitektonskom birou Falguera Ros Arquitectura u Barceloni. Iva Brajković iz Pazina boravi u regiji Bruxelles-Capitale (Belgija) u razdoblju od 11.02. do 11.08.2019., a prasku obavlja u hostelu Centre Vincent Van Gogh CHAB u Bruxellesu. Paola Švik iz Fažane će boraviti u regiji Valencia (Španjolska) u razdoblju od 01.05. do 31.10.2019. i svoju praksu će obavljati u Gradskoj upravi u mjestu Benissa. Antonija Diković iz Marčane boravit će u Belgiji, u regiji Bruxelles-Capitale, u razdoblju od 03.06. do 27.11.2019., te obavljati praksu u regionalnom uredu za zapošljavanje Actiris u Bruxellesu.

Trenutno se još dvoje mladih iz Istarske županije, Sabina Softić iz Vodnjana i Damir Hekić iz Svetog Petra u Šumi, spremaju na svoje šestomjesečno profesionalno i jezično usavršavanje na portugalsko otočje Azori, gdje će Sabina obavljati praksu u organizaciji Ninovan koja se bavi konjima, a Damir će se usavršavati u agenciji koja se bavi promatranjem kitova, plivanjem s dupinima i ronjenjem.

Više info: OVDJE

Partners