News

Date29.04.2021.

U Puli bogat program povodom obilježavanja Europskog tjedna i Dana Europe 2021.

Grad Pula i ove godine se priključio obilježavanju Europskog tjedna i Dana Europe za što je u suradnji s Europe Direct Informacijskim centrom (EDIC) Pula, Istarskom županijom, JU „Regionalnim koordinatorom Istarske županije za europske programe i fondove“, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Agencijom za ruralni razvoj Istre te Fakultetom ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković“ pripremio bogati program koji se poštujući epidemiološku situaciju održava on line.

„U Europskom tjednu na Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom prilika je da se prisjetimo da živimo u Europi u kojoj se baštine solidarnost, uključivost, tolerancija, multikulturalnost, jednakost i nediskriminacija, temeljne europske vrijednosti koje su osnova zajedničkog identiteta te sastavni dio našeg europskog načina života“ istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić, pritom nadodavši kako i u ovim izazovnim vremenima svjedočimo brojne primjere solidarnosti, zajedništva, razumijevanja i odgovornosti naših sugrađana, te istarskih gradova i općina koji su predvođeni Istarskom županijom pokazali zavidnu spremnost da i u najtežim trenucima pokažu složnost i pomoć, svima pogođenima pandemijom koronavirusa. Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Ove godine, više nego inače trebamo se prisjetiti da i u ovim teškim vremenima Europa treba ostati ujedinjena, te da će jedino zajedništvom, povjerenjem i solidarnošću europski duh sutrašnjice biti još snažniji nego prije“, zaključio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Ovogodišnji program obilježavanja Europskog tjedna započinje u utorak, 4. svibnja 2021. godine u vremenu od 10.00 do 12.00 sati on line radionicom „Mogućnosti financiranja poduzetnika kroz EU sredstva“, koju zajedničkim snagama organiziraju Grad Pula-Pola i Istarska razvojna agencija, a na istoj će se detaljno predstaviti novi višegodišnji financijski okvir VFO 2021. – 2027. te Nacionalni plan za oporavak i otpornost – NPOO. Sudionici radionice također će dobiti detaljan uvid u Poziv “Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju”, kojim će se podržati ulaganja malih i srednjih poduzeća u zelene i/ili digitalne tehnologije i tako ojačati konkurentnost i potaknuti rast MSP-ova kako bi povećali njihovu sposobnost da odgovore na izazove tržišta uzrokovane krizom nastalom kao posljedica širenja koronavirusa.

Program se nastavlja na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", gdje će se održati gostujuće on line predavanje guvernera Hrvatske narodne banke dr.sc. Borisa Vujčića na temu „Proces uvođenja eura u Republici Hrvatskoj“. Predavanje će se održati u srijedu, 5. svibnja 2021. godine od 10.30 do 12.00 sati.

Proslava europskih vrijednosti nastavlja se u petak, 07. svibnja 2021. godine u vremenu od 10.00 do 12.00 sati on line radionicom na temu  „Nova financijska perspektiva 2021. - 2027. i prilike za javni sektor“, u organizaciji JU „Regionalnog koordinatora Istarske županije za europske programe i fondove“. Info dan pomoći će svim sudionicima te pružiti im informacije o novome financijskom okviru i mogućnostima EU financiranja, prvenstveno javnopravnim tijelima s područja Istarske županije, ali i drugim zainteresiranima.

Program Europskog tjedna zaključiti će se dvjema on line radionicama u organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i to „Indikatori i ciljane skupine“ koja će se održati, 4. svibnja 2021. godine te „Opis projekta“, čije je održavanje predviđeno, 11. svibnja 2021. godine u sklopu Zakladnog programa „Utorkom u dva“. Obje radionice imaju za cilj jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva Istarske županije za pripremu EU projekata, a održati će se utorkom u 14.00 sati u trajanju od 40tak minuta.

Ovogodišnji Dan Europe obilježava i jedna posebnost – pokretanje Konferencije o budućnosti Europe. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu u kojem sudjeluje cijela Europa – a možete i vi! Pridružite se raspravama i događajima, podijelite s drugima svoje ideje, započnite niz pozitivnih prijedloga. Višejezična platforma pokrenuta je 19. travnja, tako da se već sada možete nadovezati na napisana razmišljanja i želje za budućnost na poveznici futureu.europa.eu, jer #BudućnostJeVaša.

Da se prisjetimo, svake se godine diljem Europske unije obilježava Europski tjedan, a u sklopu njega i Dan Europe u znak sjećanja na govor Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova održan u Parizu, tijekom kojeg je predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva i to pet godina nakon Dana pobjede nad fašizmom. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao "Dan Europe".

Fotografije


Partners