News

Date09.05.2019.

U Puli svečano obilježen Dana Europe 2019.

U Gradu Puli danas je svečano obilježen Dana Europe 2019. na Gradskoj tržnici Pula centralnom manifestacijom u sklopu bogatog programa obilježavanja Europskog tjedna. Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola čiji je nositelj Grad Pula s partnerima Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva je već tradicionalno zajedničkim snagama i znanjem kroz neformalno druženje približio građanima brojne teme vezane uz EU, odgovarao na njihove upite, te podijelio prigodne promotivne materijale i EU publikacije. Među brojnim posjetiteljima informacijskog punkta EDIC Pula-Pola, bili su studenti sa Sveučilišta Jurja Dobrile - Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" pod vodstvom prof. dr. sc. Ines Kersan-Škabić.

Jedna od tema o kojoj su brojni građani informirani su predstojeći Europski izbori 2019. koji će se održati 26. svibnja. Putem informiranja građana o brojnim EU projektima te benefitima članstva Hrvatske u Europskoj uniji građane se potaklo da izađu na izbore i glasaju, jer time sudjeluju u kreiranju Europe u kojoj žele živjeti. Europa pripada svima nama, a glasovanje u europskim izborima prvi je korak kojim doprinosimo europskoj demokraciji.

Povodom Dana Europe na katu Gradske tržnice Pula održalo se svečano otvorenje edukacijske kuhinje EU projekta KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, iz programa INTERREG Italija-Hrvatska (KEYQ+ GASTRO PUNKT) koji će predstavljati referentnu točku za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. U njoj će se i ubuduće održavati inovativne radionice i razni kulinarski događaji namijenjeni građanstvu i turistima, ali i edukativne aktivnosti o povijesti Pule. Primjerice gosti će  tako  ondje  moći  kušati  reinterpretirane recepte austrougarske kuhinje. 

Brojna događana povodom Europskog tjedna nastavljaju se, te će gospodin Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, održat Dijalog sa studentima na temu "Budućnost Europe" pri Centru za europska istraživanja Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ dana 16. svibnja 2019. godine u 13.15 sati u dvorani Pula. Ovo je treći put da fakultetski CEIPU i pulsko sveučilište imaju zadovoljstvo ugostiti gospodina Baričevića koji kao karijerni diplomat izbliza poznaje europske politike i smjernice, a čija su prijašnja predavanja pobudila iznimno zanimanje studenata i javnosti.

U organizaciji Vijeća tržišta rada Istarske županije, u sklopu događaja „Doprinos razvoju tržišta rada Istarske županije putem EU projekata" u srijedu, 15. svibnja 2019. godine  u  HGK - Županijskoj komori Pula, s početkom u 10:00 sati, prezentirati će se aktivnosti EU projekata koji se provode na području Istarske županije, a koji su usmjereni razvoju tržišta rada.

Proslava europskih vrijednosti nastavlja se u petak i subotu, 17. i 18. svibnja 2019. dvodnevnim festivalom EU projekta KeyQ+ na Gradskoj tržnici Pula uz održavanje inovativnih radionica, predstavljanje autohtonih proizvoda, cooking show koncepta temeljenih na povijesnim receptima te prigodni zabavni program.

Da se prisjetimo, svake se godine diljem Europske unije obilježava Europski tjedan, a u sklopu njega i Dan Europe u znak sjećanja na govor Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova u Francuskoj tijekom kojeg je predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva. Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve europske institucije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.

 

Fotografije


Partners