News

Date25.02.2015.

U sklopu projekta Smart Inno otvara se Centar za popularizaciju znanosti

Istarska razvojna agencija u sklopu projekta Smart Inno osniva Centar za popularizaciju znanosti i inovacije Istarske županije koji će se nalaziti u središtu Pule, na Usponu Frana Glavinića, u zgradi u kojoj je djelovala Zajednica tehničke kulture. Centar bi se trebao otvoriti u travnju, najkasnije svibnju, zgrada se još obnavlja, a Centar bi prve korisnike, učenike 7. i 8. razreda osnovnih te prvih i drugih razreda srednjih škola, trebao početi primati već od iduće školske godine. U praktikumima Centra učenici će proučavati temeljne prirodne zakone na jednostavan i zanimljiv način kroz interaktivne pokuse za koje postoje nastavna sredstva, najavio je direktor IDA-e Boris Sabatti na današnjoj konferenciji za novinare održanoj na FET-u "Dr. Mijo Mirković".

IDA-i je u sklopu Smart Inna, čija je ukupna vrijednost 5.046.560 eura, dodijeljeno dva milijuna kuna, dok renoviranje i opremanje Centra stoji oko 900.000 kuna, rekao je Sabatti. Namjera je potaknuti među djecom i mladima interes za znanošću, osobito fizikom, kao i rano usmjeravanje darovite djece prema znanosti u suradnji sa stručnim mentorima. Centar će se otvoriti u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture i Tehničkom školom.

IDA i Sveučilište Jurja Dobrile partneri su u projektu Smart Inno koji se realizira u sklopu programa IPA Adriatic. Projekt, čiji je nositelj Provincia di Rimini, provodi se u razdoblju od studenog 2013. do ožujka 2016., a EU ga sufinancira u visini od 85 posto, podsjetila je dekanica FET-a Danijela Križman Pavlović.

- U projektu sudjeluje ukupno 18 partnera iz Hrvatske, Albanije, BiH, Grčke, Italije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Partneri su uglavnom razvojne agencije, obrtničke i gospodarske komore, tehnološki centri i parkovi te konzultantske agencije. Smart Inno prijavljen je u okviru prioriteta o temi inovacija. Namjera je uspostaviti pametni sustav umrežavanja te promovirati istraživanje i razvoja u malih i srednjih poduzeća jadranskog područja, rekla je Križman Pavlović.

U sklopu ovog projekta Sveučilište u suradnji s IDA-om od 21. do 23. svibnja ove godine u Puli organizira i međunarodnu znanstvenu konferenciju o perspektivama EU-a, inovacijama, poduzetništvu i ekonomskoj politici.

- Sveučilište i IDA tom će prilikom ugostiti Upravni odbor Smart Inna, odnosno predstavnike svih projektnih partnera koji dolaze iz država Jadransko-jonske regije. Prvoga dana održavat će se radionice za poduzetnike, inovatore, predstavnike znanstveno- istraživačkog sektora, investitore, posredničke organizacije, kreatore politike, a sudjelovanje su najavili i predstavnici poslovnih anđela u Hrvatskoj te crowdfundinga, rekao je Alek Dragojević, stručni suradnik u IDA-i. Kristina Hlavati, projektna asistentica na Smart Inno projektu pri Sveučilištu, navela je imena nekoliko uglednih profesora i znanstvenika iz Australije, Mađarske, Velike Britanije, Njemačke i Litve koji će sudjelovati na konferenciji, no konačan broj sudionika još nije poznat.

Partners