News

Date19.01.2021.

U sklopu projekta Walk the Global Walk održana Internacionalna zimska škola

Aktivnosti EU projekta Walk the Global Walk, kojeg provodi JU Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove, nastavljaju se aktivno provoditi i u 2021. godini. 15. siječnja održana je Internacionalna zimska škola u obliku on line radionice, u kojoj su učestvovali projektni partneri iz 10 europskih zemalja uključenih u projekt. Učenici, profesori, članovi projektnog tima, predstavnici lokalnih i EU vlasti te ostali dionici iz područja zaštite okoliša, virtualno su se sastali kako bi iznijeli svoje viđenje problematike Ciljeva održivog razvoja i predložili konkretne mjere za njihovu realizaciju.
U prvom dijelu radionice učenici iz raznih krajeva Europe zajednički su radili na osmišljavanju Manifesta u kojem su navedeni njihovi zahtjevi za očuvanjem okoliša i ublažavanjem klimatskih promjena.
Ovome događanju prethodilo je nekoliko aktivnosti također održanih u sklopu Nacionalne zimske škole, u kojima su učenici iz škola pojedinih zemalja izradili svoje prijedloge Manifesta, koji su tokom današnje radionice objedinjeni u jedan zajednički dokument, koji će bit predstavljen javnosti i donosiocima odluka na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Tokom današnjeg sastanka, svoje su prijedloge i mjere za unaprjeđenje Ciljeva održivog razvoja dali i predstavnici lokalnih vlasti partnerskih zemalja, koji su se obvezali dati svoj doprinos zaštiti okoliša i promociji održivog razvoja.
Od strane partnera iz Istarske županije, eventu su prisustvovali predstavnici JU Regionalnog koordinatora Istarske županije, javne ustanove Natura Histrica te edukatori iz udruge Suncokret.
Cilj međunarodne zimske škole bio je pružiti učenicima mogućnost da izraze svoja mišljenja i stavove vezano za okolinu u kojoj žive, te im omogućiti da budu aktivni pokretači društvenih promjena i demokratskog društva.
Vjerujemo da će nakon ovoga njihov trud i zalaganje uroditi plodom i da će njihov glas biti uzet u obzir.

Projekt Walk the Global Walk ulazi u posljednju godinu provedbe, a cilj mu je razviti kritičku svijest mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te ih potaknuti da šire tu svijest među svojim vršnjacima. U planu je do završetka u projekt uključiti 45 profesora te 900 srednjoškolaca iz Istarske županije.

Projekt je financiran je iz programa Europske komisije EuropeAid – “Raising public awareness of development issues and promoting development education in the European Union”, te traje od prosinca 2017. do kolovoza 2021. godine. Proračun projekta iznosi 3.180.083,93 eura, predlagatelj projekta je Regija Toscana, a provodi se u suradnji 19 partnera iz 11 zemalja.

Više info: OVDJE

 

 

Fotografije


Partners