News

Date07.12.2018.

Urbanom području Pula bespovratna sredstva za razvoj gospodarske, društvene i kulturne slike

Portal gradonačelnik.hr na svojim je stranicama objavio članak naslova „Urbanom području Pula bespovratna sredstva za razvoj gospodarske, društvene i kulturne slike“ u kojemu je stavljen akcent na europske projekte kojima se dodatno podiže kvaliteta života te osnažuje gospodarski razvoj u Gradu Puli. Članak prenosimo u cijelosti:

„Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam) novi su mehanizam Europske unije za razdoblje 2014.-2020. koji je uveden s ciljem poticanja teritorijalnog razvoja kroz jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Ovaj integrirani teritorijalni pristup prihvatila je i Republika Hrvatska koja je za provedbu ITU mehanizma odabrala sedam gradova nositelja urbanih područja/aglomeracija – Zagreb, Osijek i Slavonski Brod u kontinentalnom dijelu te Split, Rijeku, Zadar i Pulu u primorskom dijelu. Ukupan iznos alociran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda i Europskog socijalnog fonda za aktivnosti održivog urbanog razvoja za svih sedam urbanih područja iznosi 345 milijuna eura.

Za Urbano područje Pula, ITU mehanizam predstavlja svojevrsnu platformu u sklopu koje će se provoditi projekti važni za cijelo područje, koje uz gradove Pulu i Vodnjan uključuje još i Općine Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat. Riječ je o geografski povezanom teritoriju kojega isprepleću slične gospodarske, društvene i kulturne prilike koje zahtijevaju integrirano upravljanje kako bi pozitivni razvojni učinci bili što snažniji.

„ITU mehanizam omogućava značajni razvojni iskorak te daje odgovor na ekonomske, ekološke, klimatske, demografske i društvene izazove koji utječu na cijelo urbano područje. Vrijednost ITU mehanizma najbolje se može sagledati kroz niz konkretnih projekata koji se tiču poboljšanja poduzetničkog okruženja i poticanja zapošljavanja mladih, ulaganja u brownfield investicije, revitalizacije kulturne baštine te modernizacije javnog gradskog prijevoza. Za sve navedeno, Urbanom području Pula na raspolaganju stoji preko 23 milijuna eura“, kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić nadodajući kako se već krenulo s povlačenjem bespovratnih sredstava u sklopu ITU mehanizma i to za projekt nabavke 20 novih autobusa na stlačeni prirodni plin te za izgradnju prigodne punionice plina. Ovakvim i sličnim europskim projektima pokazujemo da je Grad Pula prepoznao i prihvatio trend korištenja bespovratnih sredstava koja predstavljaju temelj proaktivnijeg i efikasnijeg razvoja svakog modernog grada s ciljem podizanja kvalitete života i poslovanja za stanovnike cijelog područja.

S gledišta urbanog područja, ovaj novi mehanizam Europske unije ima dvojaku ulogu - izvanredan je instrument za potvrđivanje važnosti uloge središta urbanog područja u sustavu korištenja bespovratnih EU sredstava te je odlična platforma za integrirano upravljanje i provedbu projekata. „Riječ je o dobrom primjeru provođenja europskih projekata i programa koji se oblikuju na lokalnoj razini“, nadodao je Miletić, pritom pojasnivši kako se zahvaljujući ITU projektima dodatno osnažuje i razvija cijelo područje te se, posljedično tome, rješavaju i ekonomski i društveni izazovi. ITU mehanizam po prvi put gradovima omogućava decentralizaciju EU sredstava te upravljanje i usmjeravanje novca prema zajedničkim potrebama spoznanim direktno na terenu, zaključio je Miletić.

Tako će se u Puli, uz ranije navedeni projekt čistog urbanog prometa, putem ITU instrumenata moći sufinancirati i nekolicina ključnih strateških projekata iz domene kulturne baštine zahvaljujući kojima će dodatno oživjeti kulturna i turistička slika urbanog područja. Plan je obnoviti i rekonstruirati Malo rimsko kazalište, pulski fortifikacijski sustav, zatim staru vodnjansku uljaru pretvoriti u multimedijalni centar Torcio te realizirati projekt očuvanja svetvinčentske kulturne baštine. Predviđene su investicije u poduzetničke inkubatore te poslovne zone kao poticaj poduzetnicima urbanog područja za rad u inovativnom i modernom okruženju. Kao mladom sveučilišnom gradu od velike je važnosti unaprjeđenje obrazovanja te povećanje dostupnosti visokog školstva svim društvenim skupinama. U ovom slučaju, ITU mehanizam je dodatni alat u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Uz spomenute strateške projekte na Urbanom području Pula, realizirat će se i ostali projekti od interesa za lokalnu zajednicu, pritom vodeći brigu da pozitivni razvojni učinci budu što snažniji.

Osim mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja, u Gradu Puli provodi se i niz drugih projekata financiranih iz europskih i nacionalnih fondova za čiju su implementaciju zaduženi nadležni upravni odjeli. Jedan od važnijih gradskih projekata upravo je projekt naziva EUROPE DIRECT Informacijski centar (EDIC) kojega još od 2014. godine provodi Odsjek za europske politike, međunarodnu suradnju i informiranje pri Uredu Grada. „Zahvaljujući ovom vrlo uspješnom projektu ključne informacije iz područja međunarodne suradnje, djelovanja Europske unije i njezinih institucija te informacije o politikama i pravima građana postaju lako dostupne stanovnicima našeg područja. Bitno je građanima pružiti vjerodostojne i pravovremene informacije o životu u Europskoj uniji, prilikama i benefitima koje Unija pruža, a sve kako bi ih se potaklo da aktivno djeluju na lokalnoj i regionalnoj razini u razmjeni stajališta vezanih uz EU te sudjeluju u aktivnostima oko nadolazećih izbora za Europski parlament“, istaknuo je resorni pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić nadodavši kako upravo zahvaljujući alatima koje Europa pruža mogu se ostvariti razne inicijative i aktivnosti u vidu europskih projekata. „Glavni zadatak ITU ureda i spomenutog Odsjek za europske politike je dodatno ojačati povlačenje bespovratnih europskih sredstava zahvaljujući kojima će se Pula nastaviti razvijati u smjeru suvremenog, gospodarski aktivnog te društveno prihvatljivog grada“, istaknuo je Matić.„ (gradonačelnik.hr)

Više info: OVDJE

Partners