News

Date04.05.2021.

Uspješno održana radionica na temu „Mogućnosti financiranja poduzetnika kroz EU sredstva (VFO 2021. - 2027. i NPOO)“

Danas, 04. svibnja 2021. godine povodom obilježavanja Europskog tjedna u organizaciji Europe Direct Informacijskog centra (EDIC) Pula-Pola projekta Grada Pule i Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o. održana je on line radionica na temu „Mogućnosti financiranja poduzetnika kroz EU sredstva (VFO 2021. – 2027. i NPOO)“, koju su pratili brojni poduzetnici i obrtnici s područja Istarske županije, ali i ostatka Hrvatske. Radionicu je vodio Kristian Korunić, jedan od vodećih stručnjaka na području RH za područje cost-benefit analiza, specijalist za financijsko i EU savjetovanje, te vlasnik i direktor konzultantske tvrtke MONEO savjetovanje d.o.o.

„Drago mi je da naš EDIC Pula-Pola zajedno s partnerima, već osmu godinu aktivno radi na približavanju brojnih tema i mogućnosti koje pruža Europska unija. Naime, danas održana online radionica u sklopu Europskog tjedna, koju su pratili brojni poduzetnici i obrtnici s područja Istarske županije, za cilj je imala učvršćivanje položaja poduzetnika na tržištu, a sve kako bi se smanjila asimetrija informacija te olakšao pristup poslovnim znanjima i vještinama i informacijama ključnima za rast i razvoj poslovanja, te kako bi se unaprijedila gospodarska uspješnost i stopa održivosti poslovanja pogotovo u novonastaloj situaciji uzrokovanoj korona virusom“, istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Naime, sudionici današnje radionice imali su priliku saznati više o višegodišnjem financijskom okvira (VFO) Europske unije za razdoblje 2014. – 2020. godine koji se približava kraju, a u tijeku je donošenje novog VFO-a za razdoblje 2021. – 2027. Najveća novost dodatna su sredstva Proračuna EU koja će se osigurati za program posljedica korona-krize pod nazivom „EU sljedeće generacije“. Današnja radionica pružila je sudionicima  uvid u izvore financiranja projekata kroz dosadašnje te predstojeće sedmogodišnje razdoblje, mogućnosti financiranja poduzetnika te je naglasak bio i na novootvorenom natječaju „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“.

„Provedbom radionica ovakve vrste nastojimo pružiti istarskim poduzetnicima i obrtnicima pravovremene informacije i znanja, kako bi za svoje investicije mogli maksimalno moguće koristiti sredstva iz EU fondova u nadolazećem razdoblju“ – istaknuo je direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti. Naglasak je ovaj put bio na mogućnostima financiranja putem novootvorenog natječaja 'Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju',  a slične će se edukacije provoditi kontinuirano, s ciljem što bolje pripreme i što boljeg iskorištavanja EU sredstva od strane istarskih poduzetnika. Nadalje, IDA je u proteklih godinu dana u suradnji sa svim istarskim gradovima održala više od 20 besplatnih radionica za više od 1.500 istarskih poduzetnika, koje su trajno dostupne na Facebook stranici IDA-e i YouTube kanalu IDA-e, nadodao je Sabatti.  Sljedeće on line radionice održat će se 12.  te 26. svibnja 2021. godine, a pokrivaju teme kao što su „Umjetna inteligencija“ te „Izrada jednostavne internet stranice putem Wordpress-a“.

Inače, projekt EDIC Pula-Pola u sklopu kojeg je organizirana današnja radionica, prilika je koju je Grad Pula iskoristio kandidirajući projekt prema Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, na osnovu kojeg je 2014. godine osnovan informacijski ured na Giardinima 2. Iako je s krajem travnja završio rad bivše generacije Europe Direct Informacijskih centara diljem Europe, EDIC Pula-Pola nastavlja svoj rad te u svim aktivnostima pulskog EDIC-a, uz Grad Pulu i dalje sudjeluju Istarska županija, JU „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“, Istarska razvojna agencija Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Agencija za ruralni razvoj Istre, koji zajedničkim snagama i znanjem već osmu godinu rade na promicanju europskih vrijednosti te pomažu približiti brojne teme vezane uz EU stanovnicima cijele Istarske županije.

Fotografije


Partners