News

Date02.11.2016.

VIDEO: Sud Europske unije - snalaženje u pravnoj magli

Europski sud tumači zakon EU-a i brine se za njegovu ravnopravnu primjenu diljem EU-a, zbog toga je nužan, ali i pretrpan. Svaka država članica ima jednoga predstavnika. To su suci Suda Europske unije, a pomaže im jedanaestero pravnih savjetnika. Okoliš, gospodarska i monetarna pitanja, konkurentnost, zapošljavanje i socijalna pitanja, istraživanje i inovacije, zdravstvo i brojna druga područja regulira zakon EU-a. Isti je u svim državama članicama. Suci razjašnjavaju tumačenje zakona Unije kad to od njih traže nacionalni sudovi ili kolege. 

 

Također se bave slučajevima poništavanja i žalbi. Drugi im suci pomažu preko Općega suda Europske unije u slučajevima poništavanja koje podnose fizičke i pravne osobe, a u nekim slučajevima i države članice. Najčešće se bave trgovinom, Zakonom o konkurentnosti, autorskim pravima, poljoprivredom i državnom pomoći. Također rješavaju sporove između EU-a i njegova osoblja. Posla je sve više, pa treba ubrzati postupak. Sa 600 slučajeva na godinu prije 2010. g. došli su na 912 u 2014. godini.

Krajem 2015. prvi je put trebalo riješiti rekordnih 1270 slučajeva. Novim će sucima postupno pojačavati Opći sud. U rujnu 2019. svaka bi država članica trebala imati dvoje sudaca te bi se trebala održavati ravnopravnost spolova. Na taj će način Sud moći brže donositi odluke u skladu s Poveljom o temeljnim pravima.

Na sljedećem linku pogledajte zanimljiv kratki video o načinu rada Suda Europske unije:

http://www.europarltv.europa.eu/hr/player.aspx?pid=30684b22-a33d-4f72-a702-a6a3009b8edc&language=en

Partners