News

Date16.03.2015.

Započela provedba investicije u sklopu projekta IPA Adriatic Alterenergy

Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije je u sklopu projekta IPA Adriatic Alterenergy, koji promovira energetsku efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije u gradovima do 10.000 stanovnika, započeo s provedbom investicije u izmjenu sustava grijanja u dječjem vrtiću Grdelin u Buzetu.

U ovaj projekt uključena je i IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija s ciljem davanja tehničke podrške te provedbe investicija u dječjim vrtićima u Buzetu i Novigradu.

Buzetski dječji vrtić trenutno koristi lože ulje kao energent, koji će ovim EU projektom biti zamijenjen obnovljivim izvorom – geotermalnom energijom. S obzirom na to da se postojeći sustav grijanja vezuje na strojarnicu u susjednoj zgradi, biti će potrebno izgraditi novu strojarnicu u sklopu vrtića u koju će se smjestiti geotermalna dizalica topline. Na ovaj način značajno će se smanjiti gubitci koji nastaju uslijed distribucije topline.  Geotermalna dizalica topline zahtijeva izvan zgrade, podzemni izmjenjivač topline. Za potrebe dječjeg vrtića Grdelin vanjski izmjenjivač sastojati će se od međusobno povezanih energetskih izmjenjivača topline - „košara“ koje će biti uronjene u betonske spremnike vode.

Radovi su započeti izgradnjom testnog spremnika zapremine 27 m3 koji će služiti za testiranje toplinskog potencijala uskladištene vode i okolnog tla. Testiranje će trajati približno dva tjedna i biti će završeno do polovice travnja 2015. Na temelju mjerenih rezultata biti određen konačni broj spremnika koji će se izgraditi na parceli vrtića.

Fotografije


Partners