News

Date31.07.2020.

Završna konferencija projekta 3D FOR VET

U sklopu projekta 3D FOR VET – Strateška partnerstva za razvoj 3D kompetencija, 30. srpnja je održan „Dan 3D tehnologija“ i on-line završna konferencija projekta u organizaciji Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove koja je vodeći partner projekta.

Na konferenciji su sudjelovali projektni partneri iz Poljske, Hrvatske, Litve, Austrije i Poljske, koji su prezentirali aktivnosti za čiju su provedbu bili zaduženi te zaključno se osvrnuli na projekt koji je trajao tri godine te uključio 7 partnera iz 4 europske zemlje. Osim partnera, u konferenciju su se uključili i gostujući predavači, stručnjaci iz područja 3D tehnologija, koji su prezentirali prilike i mogućnosti korištenja modernih tehnologija u poslovnom okruženju te na taj način dali značajan doprinos ovome događanju, a to su Valdi Glavić, Damir Godec i Filip Jurman. O aktualnosti teme i važnosti projekta svjedoči i činjenica da je događanje doseglo brojku od 2.000 zainteresiranih.
Na konferenciji je predstavljena važnost Erasmus+ Programa za škole i mogućnosti koje on nudi, nakon čega je uslijedilo predstavljanje projekta 3D FOR VET te realiziranih rezultata i aktivnosti.
Posebna je pažnja posvećena glavnim rezultatima projekta, koji uključuju Studiju slučaja i Priručnik za izvođenje praktičnih radionica na 3D pisaču. Studija slučaja je izrađena s ciljem usporedbe obrazovnih sustava zemalja uključenih u projekt te istraživanja potreba poslodavaca u pogledu korištenja modernih tehnologija. Priručnik je pak izrađen s ciljem pružanja praktičnih primjera vježbi koje profesori mogu izvoditi na 3D printeru i koristiti ih u nastavi, te je već sada dostupan svima školama koje u svome radu koriste 3D printer.

Zaključno su svi projektni partneri iskazali zadovoljstvo postignutim u sklopu projekta te izrazili nadu u mogućnost suradnje u nekom budućem projektu, ali i ustrajnost u promoviranju modernih tehnologija i važnosti njihove primjene u nastavi kao jednog od preduvjeta za stvaranje suvremenog obrazovnog sustava temeljenog na potrebama tržišta rada.

Projekt 3D FOR VET financiran je u sklopu programa ERASMUS +, Ključna aktivnost 2. Suradnja za inovacije i razmjenu dobrih praksi, a traje od rujna 2017. do kolovozu 2020. godine.
Projektom se učenicima tehničkih strukovnih škola teži osigurati bolji položaj na tržištu rada uvođenjem 3D tehnologije u njihovo formalno obrazovanje, primjenom njihovog znanja u praksi i radom s vršnjacima iz drugih zemalja EU. Okuplja partnere iz Hrvatske, Litve, Austrije i Poljske. Iz Hrvatske u provedbi sudjeluju Javna ustanova Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove (vodeći partner), Tehnička škola Pula i Metris. Ukupni proračun projekta iznosi 250.585,00 EUR.

Više info: OVDJE

Fotografije


Partners