Novità

Date15.05.2018.

#InvestEU: Potpora EIF-a i UniCredita inovativnim malim i srednjim poduzećima u SIE povećana na pola milijarde eura

Europski investicijski fond (EIF) i UniCredit potpisali su ugovor kojim se povećavaju sredstva dostupna u okviru instrumenta InnovFin SME Guarantee s ciljem da inovativnim malim i srednjim poduzećima te malim srednje kapitaliziranim poduzećima u osam zemalja omoguće veću dostupnost financiranja. Ovaj novi ugovor omogućit će UniCreditu da, putem svojih banaka i leasing društava, inovativnim tvrtkama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji omogući pristup dodatnim kreditnim sredstvima u iznosu od 340 milijuna eura. Zajedno s inicijalno ugovorenih 160 milijuna eura, mala i srednja poduzeća te mala srednje kapitalizirana poduzeća u navedenim državama imat će pristup kreditnim sredstvima u ukupnom iznosu od pola milijarde eura.

Ova transakcija ostvaruje se uz potporu programa Obzor 2020, okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije, te Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu.

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji imat će potporu jamstva koje daje EIF uz potporu okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020, dok će ugovori o jamstvu s bankama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj imati potporu EFSU-a.

Potpredsjednik Europske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen rekao je: "Zemljopisni doseg Europskog fonda za strateška ulaganja od je izuzetne važnosti te će od današnjeg ugovora potpisanog s UniCreditom imati koristi šest država članica EU iz središnje i istočne Europe. Mala i srednja poduzeća u tim državama članicama – kao i u dvjema susjednim državama – sad imaju mogućnost zatražiti kredit od UniCredita uz jamstvo iz proračuna EU kako bi pokrenuli i proširili svoje poslovanje."

Izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert rekao je: "Uz povećanje kreditnih sredstava osigurano danas najavljenim krovnim ugovorom, više od 500 inovativnih malih i srednjih poduzeća uživat će pogodnosti novih mogućnosti financiranja koje će UniCredit omogućiti u osam država putem svojih 13 podružnica. UniCredit će se voditi svojim prethodnim iskustvom s programom InnovFin, snažnim fokusom na mala i srednja poduzeća te mala srednje kapitalizirana poduzeća, i rasprostranjenom mrežom poslovnica diljem država središnje i istočne Europe (SIE) kako bi se usredotočio na tvrtke s visokim potencijalom rasta, istovremeno promičući inovacije i poduzetništvo."

Carlo Vivaldi, direktor UniCredita za poslovanje u srednjoj i istočnoj Europi, rekao je: "Zahvaljujući povećanju ovog krovnog instrumenta, možemo u još većoj mjeri podržati razvoj inovativnih malih i srednjih poduzeća u državama u kojima poslujemo, osiguravajući im veću dostupnost financiranja i time potičući lokalna gospodarstva. Time ponovno potvrđujemo našu predanost klijentima u srednjoj i istočnoj Europi."

Ova transakcija odražava predanost Europske unije brzom pokretanju konkretnih inicijativa kojima je cilj ubrzati kreditiranje te osigurati jamstva za transakcije koje imaju mogućnost potaknuti otvaranje radnih mjesta i rast u EU.

O EIF-u

Europski investicijski fond (EIF) dio je Grupe Europske investicijske banke. Njegova je središnja misija pružati potporu europskim mikro, malim i srednjim poduzećima, olakšavajući im pristup financiranju. EIF osmišljava i razvija rizični kapital i kapital za rast, jamstva i instrumente mikrofinanciranja koji su posebno usmjereni na ovaj tržišni segment. U toj ulozi EIF promiče ciljeve EU-a podupirući inovacije, istraživanje i razvoj, poduzetništvo, rast i zapošljavanje. Više informacija o EIF-ovom radu u okviru EFSU-a dostupno je ovdje.  

O UniCreditu

UniCredit je snažna paneuropska grupa s jednostavnim modelom komercijalnog bankarstva i dobro povezanim Odjelom korporativnog i investicijskog bankarstva, koja svojoj rasprostranjenoj bazi od 25 milijuna klijenata pruža jedinstvenu mrežu u zapadnoj, srednjoj i istočnoj Europi. UniCredit nudi lokalnu stručnost kao i međunarodni doseg, pružajući svojim klijentima globalnu podršku i osiguravajući im neusporediv pristup vodećim bankama na 14 ključnih tržišta Grupe te 19 drugih zemalja diljem svijeta. UniCreditova europska bankarska mreža obuhvaća Italiju, Njemačku, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Rumunjsku, Rusiju, Slovačku, Sloveniju, Srbiju i Tursku.

O Planu ulaganja za Europu

Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) središnji je stup Plana ulaganja za Europu. Njime se pruža jamstvo za prvi gubitak, čime se Europskoj investicijskoj banci omogućuje ulaganje u veći broj projekata, često rizičnijih. EFSU je već ostvario konkretne rezultate. Očekuje se da će se projektima i sporazumima koji su dosad odobreni za financiranje u okviru EFSU-a pokrenuti više od 284 milijarde eura ulaganja te podržati gotovo 611.000 malih i srednje velikih poduzeća u 28 država članica EU. Više informacija o rezultatima Plana ulaganja za Europu dostupno je ovdje.

O instrumentu InnovFin

Instrument InnovFin SME Guarantee Facility utemeljen je u okviru inicijative "InnovFin – financiranje EU-a za inovatore" koja je razvijena kao dio programa Obzor 2020. Osigurava jamstva i protujamstva za financiranje duga u rasponu od 25.000 do 7,5 milijuna eura kako bi se inovativnim malim i srednjim tvrtkama te malim poduzećima srednje tržišne kapitalizacije (do 499 zaposlenika) olakšao pristup zajmovima. Instrument, kojim upravlja EIF, provodi se preko financijskih posrednika – banaka i drugih financijskih institucija – u državama članicama EU-a te povezanim zemljama. U okviru tog instrumenta financijski posrednici imaju jamstva EIF-a koji osigurava dio njihovih gubitaka koji bi nastali temeljem financiranja duga u okviru tog instrumenta.

Više info: OVDJE

Responsabili