Novità

Date19.04.2016.

ITU mehanizam podiže društvenu i infrastrukturnu dimenziju urbanog područja

Gradonačelnik Pule Boris Miletić održao je jučer u prostorijama pulske Komunalne palače koordinacijski sastanak s načelnicima Ližnjana, Marčane, Svetvinčenta i Medulina na temu provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja, poznatijeg kao ITU mehanizam.

„Želio bih se zahvaliti svima vama na iskazanoj spremnosti na suradnju te što ste prepoznali značaj i važnost ovog mehanizma uz pomoć kojega zajedno možemo dodatno podići društvenu i infrastrukturnu dimenziju u našem urbanom području“, kazao je Miletić nadodavši kako je za provedbu aktivnosti namijenjenih održivom razvoju za urbano područje Pula namijenjeno 30,6 milijuna eura.

Osnovni preduvjet za financiranje projekata putem ITU mehanizma je izrada Strategije razvoja urbanog područja pa se na današnjem sastanku prvenstveno razgovaralo o nacrtu koji će sadržavati smjerove budućeg razvoja. „Kroz dosadašnji angažman i konstruktivnu raspravu članova Partnerskog vijeća urbanog područja, uspjeli smo usuglasiti analizu trenutnog stanja te SWOT analizu, odnosno analizu snage i slabosti te prilika i prijetnji. Isto tako, prionuli smo utvrđivanju strateških ciljeva i razvojnih prioriteta te je iznesen prvi okvirni nacrt“, pojasnila je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, ujedno i predsjednica Povjerenstva.  

Podsjećamo, ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti. Riječ je o novom mehanizmu Europske unije za razdoblje 2014.-2020. godine koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Aktivnosti ITU mehanizama mogu se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda, a u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. te Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

Responsabili