Novità

Date18.05.2020.

EDIC Pula-Pola: Kreirana brošura „Europa u mom gradu – EU projektima do grada po mjeri svih građana“

Projekt Grada Pule pod nazivom Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola, već sedmu godinu za redom aktivno radi na promicanju europskih vrijednosti, budući da mu je Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj odobrilo sredstva za rad i u 2020. godini. „Naime, od svog otvorenja 2014. godine do danas, Informacijski centar EDIC Pula-Pola proglašen je kao jedan od najaktivnijih centara na području Hrvatske. Na taj način je postao središnje mjesto na kojemu mnogi naši sugrađani mogu pronaći odgovore na brojna pitanja iz djelokruga rada Europske unije, a otvoren je za građane radnim danima od 8 do 12 sati, na adresi Giardini, 2. Uz to EDIC Pula mjesečno izdaje dvojezični Euro Info Newsletter, putem kojeg se svi zainteresirani mogu detaljnije upoznati s trenutnim europskim procesima, brojnim mogućnostima koje nude europski fondovi te najaktualnijim europskim natječajima. Nadalje, EDIC Pula do sada je organizirao niz događanja i radionica dodatno približivši našim sugrađanima rad Europske unije. Stoga mi je izuzetno drago da je i Europska komisija prepoznala kvalitetu i značaj pulskog EDIC-a, te već niz godina EU sredstvima omogućava njegov daljnji rad“, izjavio je pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić.

Nadalje, u cilju što bolje informiranosti građana s područja grada Pule i Istarske županije o djelovanju Europske unije i njezinih institucija te pružanja informacija o politikama i pravima građana, Informacijski centar EDIC Pula-Pola je predvođen Gradom Pula, a u suradnji s Istarskom županijom, Javnom ustanovom Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Agencijom za ruralni razvoj Istre kreirao dvojezičnu brošuru „Europa u mom gradu – EU projektima do grada po mjeri svih građana“.

Naime, neovisno o tome gdje živimo, kojim se zanimanjem bavimo ili kako provodimo naše vrijeme, Europska unija utječe na živote građana te svakodnevno svjedočimo dobrobiti članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Pridruživanje Republike Hrvatske europskoj obitelji pridonijelo je njezinom gospodarskom razvoju, ali i usvajanju i razvoju zajedničkih europskih vrijednosti poput ljudskih prava, sloboda, demokracije i vladavine prava.

„Od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju prošlo je 7 godina. Taj 7. rođendan u europskoj obitelji prilika je za predstavljanje projekata koji se provode u gradu Puli i Istarskoj županiji te izravno utječu na poboljšanje kvalitete života naših građana. U tom su razdoblju Pula i čitava Istra, zahvaljujući potpori Unije, dodano učvrstile svoju poziciju generatora razvoja gospodarstva, kao i lidera u unapređenju društvenih vrijednosti“, kazao je pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić te izdvojio „kroz ovu brošuru želja nam je predstaviti neke od projekata koji su sufinancirani iz europskih fondova. Naravno, zbog ograničenosti prostora, nismo mogli uključiti sve. Brošura predstavlja 10 projekta iz različitih područja – od prometa i infrastrukture do turizma, zdravstva, zapošljavanja i zaštite okoliša, a sve navedeno ima jak i pozitivan učinak na život stanovnika s područja Pule i okolice. Nadam se da novonastala pandemija koronavirusa neće ostaviti duboke tragove na gospodarstvu, te da će se svi projekti sufinancirani iz bespovratnih europskih sredstava ostvariti do konca financijske omotnice tekućeg europskog proračuna“, zaključio je pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić.

Dvojezičnu brošuru možete pogledati u nastavku.

Fotografije


Responsabili