Novità

Date30.10.2020.

Završnom konferencijom uspješno priveden kraju projekt ORKA

Završnom konferencijom i stručnim skupom koji su održani u Medulinu od 21. do 23. listopada uspješno je okončan projekt ORKA – „Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag“. Riječ je o EU projektu financiranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, koji je proveden u partnerstvu JU Kamenjak kao nositelja projekta te Općine Medulin i Istarske županije kao projektnih partnera. Projekt je trajao nešto više od dvije godine (srpanj 2018-listopad 2020), te je rezultirao brojnim aktivnostima i rezultatima koji su predstavljeni prilikom završne konferencije, a koji će JU Kamenjak omogućiti učinkovitije upravljanje zaštićenim područjem na načelu održivosti, upravljanje posjetiteljima, održivo korištenje prirodne baštine te povećati stupanj zaštite okoliša, dok je istovremeno brojim ulaganjima u infrastrukturu povećana atraktivnost i prepoznatljivost Kamenjaka kao jedinstvenog primjera zaštićene prirode na području Istre.

Prvog su dana konferencije predstavljene glavne informacije o projektu i postignutim rezultatima, dok je drugi dan bio rezerviran za stručne prezentacije vezane za floru i faunu, nužnost daljnjeg unaprjeđenja sustava zaštite zaštićenog područja te predstavljanje Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima koji je izrađen u sklopu projekta. Treći dan konferencije bio je namijenjen osnovnoškolcima koji su uz stručnu pratnju imali priliku iz prve ruke sudjelovati u istraživanju bogate povijesti dinosaura koja se vezuje uz područje Kamenjaka.

Projekt ORKA obogatio je turističku i edukativnu ponudu Kamenjaka za sve dobne skupine, a značajna je pažnja posvećena dostupnosti područja za osobe s invaliditetom. U sklopu projekta uređena je Poučno tematska staza „Putovima dinosaura“, gdje su postavljane nove makete dinosaura i edukativne tabele. Na četiri lokacije postavljene su internet točke s besplatnom Wi-Fi vezom, obnovljene su kućice na ulazima u sklopu kojih se nalaze i dva sanitarna čvora za osobe s invaliditetom te su postavljene kontrolne točke koje evidentiraju broj pješaka i biciklista čime će se dobiti jasnija slika o stvarnom broju posjetitelja. Na 10 lokacija ugrađeni su polupodzemni spremnici za zbrinjavanje otpada s napajanjem putem solarnih panela. Iznad uvala Pinižule i Školjić postavljena su drvena igrala za djecu, a na šest lokacija u cijeloj Općini Medulin postavljeni su i multimedijalni info punktovi. Izrađena je i web aplikacija koja služi kao “virtualni” vodič za sve zainteresirane uz mogućnost online kupnje ulaznica, a već na proljeće vozilom prilagođenim osobama s invaliditetom omogućit će se i veća dostupnost većine sadržaja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 10 milijuna kuna, dok su ukupno prihvatljivi troškovi 6.273.479,94 kn, od kojih je iz sredstava EU financirano 4.391.435,95 kn.

Fotografije


Responsabili