Novità

Date28.11.2019.

Parlament izabrao novu Europsku komisiju 2019. - 2024.

Nakon procjene kandidata, zastupnici su 27. studenog glasanjem odobrili Komisiju Ursule von der Leyen. Novi tim svoju dužnost preuzima 1. prosinca.

Za novu Komisiju glasao je 461 zastupnik, njih 157 bilo je protiv, a 89 suzdržano.

„Mi smo spremni, no još važnije, Europa je spremna. Moja poruka je jednostavna: idemo na posao!“, rekla je predsjednica Komisije, Ursula von der Leyen, u svom govoru na plenarnoj sjednici.

„Ako ćemo dobro obavljati svoj posao, Europa će u 2050. biti prvi kontinent na svijetu koji je postigao ugljičnu neutralnost, bit će vrhunska u digitalnom sektoru, bit će gospodarstvo koje najbolje balansira između tržišta i socijalnih prava... Zadatak nije lagan, ali zajedno ga možemo ostvariti.“

Glasanjem na plenarnoj sjenici završen je dugačak postupak pomne procjene tima povjerenika od strane Parlamenta. Cilj te procjene je osigurati izvršnom tijelu EU-a demokratsku legitimnost u djelovanju u interesu građana.

Zastupnici su izabrali Ursulu von der Leyen za predsjednicu Komisije u srpnju. Nakon toga, od kraja rujna do sredine studenog parlamentarni odbori održali su saslušanje sa svakim kandidatom za povjerenika i procijenili njihovu prikladnost za predložene pozicije.

Predsjednici klubova zastupnika i predsjednik Parlamenta, Sassoli, 21. studenog složili su se da je procjena kandidata završena i da je Parlament spreman glasati na plenarnoj sjednici. Nova Komisija započinje s radom 1. prosinca.

Više info: europarl.europa.eu

Fotografije


Responsabili