Novità

Date01.10.2019.

Uspješno održan prvi „Lov na blago pulskih filantropa“

Centar Pule danas su uveselila razigrana i radoznala djeca pulskih škola: Veli vrh, Šijana, Kaštanjer, Stoja i Škola za odgoj i obrazovanje koja su se putem rute Filantropske mape Pule tražeći „filantropske“ lokacije natjecala u „Lovu na blago pulskih filantropa“. Učenici podijeljeni po ekipama škola koje su činili po jedan predstavnik ili predstavnica 5,6,7,8 razreda, u raznovrsnih bojama slijedili su upute, odgovarali na pitanja i zagonetke o pojedinoj lokaciji ili filantropu te točnim odgovorima dobivali uputu za slijedeću filantropsku točku. Točni odgovori su također svakoj ekipi donosili i jedan dio puzle ali i novčić. Ekipe su imale zadatak sakupiti svih 9 pronađenih „blaga“ (dijelovi puzle) i novčiće i sa time stići do Karoline i složiti od prikupljenih puzli smislenu riječ.

Cijeli ovaj program temeljio se na filantropskoj mapi grada Pule koju je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva izradila u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Pule i uz stručnu pomoć povjesničara Andreja Badera. Itinerer je kružnog oblika i vodi od jedne do slijedeće točke te se hodajući prolazi kružnom stazom po centru Pule, krenuvši od Arene, uz Giardine, INK, do Danteovog trga, Foruma, preko rive dolazi do Karoline. No, za ovu su prigodu ekipe dobile posebne upute kako se ne bi preklapale.

Zahvaljujući suradnji sa Istarskom razvojnom turističkom agencijom i Istarskim narodnim kazalištem na filantropskim točkama ekipe su dočekali filantropi (glumci i glumice obučeni u kostime pojedinog povijesnog doba, koji su djeci ukratko ispričali „svoju“ priču te postavljali pitanja / zagonetke i kroz animaciju podučili djecu o filantropskoj povijesti ovoga grada.

Prva ekipa koja je stigla do Karoline bila je ekipa osnovne škole Stoja, koja je i zasluženo osvojila prvo mjesto i dodatne nagrade kino ulaznice i pizzu. Na kraju su sve ekipe zajedno složile sve riječi u rečenicu: „Jučer, danas, sutra filantropija je in!!“ te će to biti poruka koju će zaklada poslati u svijet.

Sa ciljem da se djeca potaknu na uključivanje u udruge, volontiranje i pomaganje u svojoj zajednici ili doniranje, djeci su se predstavile ukratko tri udruge: Udruga naš San njihov osmjeh, udruga Snoopy te Crveni križ nakon čega su se sve ekipe trebale odlučiti kome žele donirati prikupljene novčiće. Odlučeno je da se prikupljeni iznos od 2.000,00 kn ravnomjerno raspodjeli na sve tri udruge.

Isto tako, zahvaljujući Vodovodu Pula, djeca su imala priliku vidjeti izvor vode na Karolini i čuti vrlo zanimljive informacije o toj lokaciji.

Ovaj je hvalevrijedan događaj održan je u sklopu Tjedna filantropije koji se svake godine održava zadnji tjedan u rujnu u Republici Hrvatskoj sa ciljem podizanja svijesti svih građana o filantropiji i dobročinstvu te  poticanja ljudi da pomažu u svojoj zajednici.

Zaklada ovom prilikom zahvaljuje svima koji su se uključili u realizaciju ovoga događaja: Turističkoj zajednici grada Pule, Istarskoj razvojnoj turističkoj agenciji – IRTA d.o.o. i ekipi Istra Inspirita, Istarskom narodnom kazalištu i njihovim mladim glumcima, Kinu Valli, Pizzeriji Jupiter, Vodovodu Pula, svim ravnateljima škola koje su se uključile i učiteljima koji su se odvažili sudjelovati a posebno velika zahvala ide svim učenicima koji su se srčano i hrabro natjecali.

Responsabili